جنگ سایبری ایران و رژیم صهیونیستی؛ ابعاد و چشمانداز
انتظار می رود در ماه ها و سال پیش رو، با توجه با وضعیت ویژه منطقه ای و عدم تحمل تنش های میدانی طولانی مدت برای طرفین، ما شاهد گسترده تر شدن عملیات های سایبری بزرگ و علنی میان ایران و اسرائیل باشیم. در این نبرد تاریک و پر خطر، طرفین تلاش خواهند کرد ضمن به میدان آوردن تمام قدرت سایبری خود از افشای توانایی ها و دستاوردهای خود در این عرصه جلوگیری نمایند. مسئله که شاید موجب شود از علنی شدن و حجم حملات متقابل طرفین بکاهد.
بر اساس گزارش واشنگتنپست حمله سایبری رژیم صهیونیستی در واکنش به عملیات سایبری صورتگرفته از سوی ایران در ماه آوریل به «تاسیسات آبی اسرائیل» انجام شده است. ادعای حمله سایبری ایران به تاسیسات آب رژیم صهیونیستی را اولین بار شبکه آمریکایی فاکسنیوز اعلام کرد و طی آن مدعی شد که هکرهای ایرانی از سرورهای آمریکایی در این حمله استفاده کردند و رسانههای رژیم صهیونیستی نیز اعلام کردند که کابینه امنیتی این رژیم با برگزاری «نشست فوقمحرمانه» موضوع «حمله سایبری غیرعادی ایران» به این کشور را مورد بررسی قرار داده است.
چند هفته پس از آن اخباری مبنی بر وقوع یک حمله سایبری به بندر شهید رجایی از سوی اسرائیل در رسانه ها منتشر شد که گفته می شد در تقابل حمله ادعایی به تاسیسات آبی اسرائیل بوده است. اگر چه این حملات نخستین حملات سایبری میان ایران و رژیم صهیونیستی نبوده است. اما نشان میدهد که منازعه میان آنها منازعهای در چندین جبهه است و شامل هدف قرار دادن زیرساختهای مهم غیرنظامی هم میشود. در این یادداشت به اهمیت جنگ سایبری و آینده احتمالی آن در نزاع ایران و تل آویو خواهیم پرداخت.
اهمیت حملات سایبری
به طور نمونه می توان به سرمایه گذاری های وسیع آمریکا در سال های اخیر در بحث جنگ سایبری اشاره کرد. اخیرا نیروی زمینی آمریکا با ارائه پیشنهادی بابت ارائه آموزشهای سایبری، از وزارت دفاع درخواست بودجه 1 میلیارد دلاری کرده است.
نبرد سایبری حتی در نبرد میان حماس و رژیم صهیونیستی هم وارد فضای ویژه ای شده است. در می 2019 ارتش رژیم صهیونیستی اعلام کرد که در حملاتی به غزه، ساختمانی مسکونی را بمباران کرده است که در آن چند هکر حضور داشتند و میخواستند این رژیم را هدف حمله سایبری قرار دهند! ژنرال اسرائیلی مسئول بخش امنیت سایبری ارتش رژیم صهیونیستی اذعان کرده است که ارتش برای مقابله با این حمله سایبری، ساختمان مذکور را بمباران و با خاک یکسان کرده است.
سابقه حملات سایبری میان ایران و اسرائیل
اما به طور ویژه استاکس نت، اصلی ترین و یکی از نقطه عطف های ویژه در نبرد سایبری میان تهران و تل آویو است. به باور برخی ویروس رایانه ای «استاکس نت»، اولین سلاح دیجیتال جهان بود که حدود ۱۰ سال پیش تاسیسات غنی سازی ایران را هدف گرفت و پس از آن ایران هم به عنوان هدف این حمله به سرمایه گذاری های گسترده در زیرساخت های سایبری روی آورد. ویروس استاکس نت فضای جنگ سایبری میان دو طرف را از بحث نفوذ های اطلاعاتی یا خرابکاری های مجازی، وارد میدانی عملیاتی و ویژه کرد. سال گذشته دو خبرنگار هلندی با انتشار کتابی ناگفته های عجیبی از آن حمله سایبری به تاسیسات هسته ای ایران در سال 2007 را علنی کردند. در آن کتاب آمده است: « اسم رمز عملیات استاکسنت «بازیهای المپیک» بود: عملیات مشترک آمریکا و اسرائیل که سیا، موساد و آژانس امنیت ملی آمریکا (NSA) و همتای اسرائیلی آن (SIGINT) در آن نقش رهبری داشتند و از آنجایی که سه کشور دیگر هم در توسعه و تحقق آن نقش داشتند، پنج حلقه المپیک به عنوان نماد رمز این عملیات برگزیده شد. سه حلقه دیگر هلند و آلمان و فرانسه بودهاند، گرچه گفته میشود سازمان اطلاعات بریتانیا هم در این عملیات نقشآفرینی کرده است.» این اطلاعات نشان دهنده اهمیت ویروس استاکس نت و همچنین نفوذ سایبری اسرائیل در یک پرونده کلان در میان کشورهای مهم اروپایی و آمریکاست.
اما پس از استاکس نت تقریبا هیچ حمله و جنگ سایبری علنی و تقابلی میان ایران و اسرائیل در رسانه ها و گفتار مسئولین طرفین بروز جدی ای نیافته بود تا اینکه حملات سایبری به تاسیسات آبی اسرائیل و بندر شهید رجایی ایران باری دیگر جنگ سایبری میان دو طرف را به ویترین رسانه ها و تحلیل گران آورد.
حمله سایبری به تاسیسات آب اسرائیل
رسانه های اسرائیلی اواخر آوریل از حمله احتمالی سایبری به چندین مرکز تصفیه آب و فاضلاب خبر دادند. آژانس آب اسرائیل ابتدا گفت که نقص فنی بوده، اما بعدتر تصدیق کرد که مورد حمله سایبری قرار گرفته است. به گفته مقامات اسرائیلی، این حمله غیر از اختلال محدود در سیستم های توزیع آب محلی خسارت دیگری در پی نداشت. این خبر آن زمان و در میان پوشش خبری گسترده همه گیری کرونا مورد بی توجهی قرار گرفت، اما بعدتر رسانه های اسرائیلی ایران را مسئول این حمله سایبری دانستند. شبکه ۱۳ خبری اسرائیل مدعی شد هدف از حملات سایبری اخیر ایران به تاسیسات آب آشامیدنی در اسرائیل، بالابردن سطح کلر در آب بوده است.حمله سایبری به بندر رجایی ایران
آویو کوچاوی، رئیس ستاد نیروهای نظامی اسرائیل، به طور مستقیم مسئولیت حمله را بر عهده نگرفت، اما گفت: «اسرائیل به اقدامات خود [علیه دشمنان] از طریق ابزارهای متعدد ادامه خواهد داد.»
عاموس یادلین، مقام سابق امنیتی اسرائیل نیز در گفتگو با روزنامه تایمز اسرائیل با تایید این خبر، یادآور شد که این حمله در واکنش به عملیات سایبری ماه آوریل ایران به «تاسیسات آب شُرب اسرائیل» انجام شده است. همچنین روزنامه یدیعوت اخرونوت نیز در گزارشی با عنوان "اتیکت قیمت اسرائیلی" به قلم "یوصی یهوشوعَ" به تشریح جزئیات حمله سایبری اخیر به بندر شهید رجایی توسط گروهی از نیروهای سایبری اسرائیل از مبدا صحرای نقب پرداخته است. نویسنده این حمله را حاصل عملیاتی دقیق دانسته که ضمن از کار انداختن کامپیوترها و قطع ارتباطات دریایی بندر با کشتی های مستقر در ساحل، ترافیک سنگینی را در اسکله های بارگیری رقم زده است. نویسنده در پایان گزارش خویش از توانمندی اسرائیل در انجام عملیات ایذایی در خلیج فارس ابراز خشنودی کرده است.
قدرت سایبری در اسرائیل
اسرائیل در دهه گذشته هزینه و سرمایه گذاری های وسیعی در عرصه سایبری داشته است. به گونه ای که کارشناسان معتقدند که اسرائیل یک غول فناوری است و ایالات متحده و سایر کشورها آخرین تجهیزات پیشرفته اسرائیل را میخرند تا در معاملات ویژه دفاعی خود استفاده کنند. لذا جای تعجب نیست که اسرائیل مقام ششم را در شاخص سالانه نوآوری بلومبرگ در سال 2020 از آن خود کرده است؛ به ترتیب، کشورهای آلمان، کره جنوبی و سنگاپور مقامهای اول تا سوم را داشتند و ایالات متحده و ژاپن در ردههای چهارم و پنجم قرار گرفتند.
هم چنین جالب است بدانیم که براساس گزارش شرکت اسرائیلی «استارتآپنیشن»، سرمایه گذاران، رکورد سرازیر ساختن 815 میلیون دلار سرمایه را به بخش سایبری اسرائیل را در سال 2018 ثبت کردند. با ثبت این رکورد و با ورود 16 درصد از کل سرمایههای جهانی در صنعت امنیت سایبری، اسرائیل رتبه دوم را پس از ایالاتمتحده به خود اختصاص داده است.
آیا نبرد جدید میان تهران و تل آویو آغاز شده است؟
یادداشت فارن پالیسی به خوبی به چرایی انتخاب و احتمال گسترده تر شدن نبرد در جنگ سایبری میان ایران و تهران را عیان میکند.
ابعاد حملات سایبری احتمالی چگونه خواهد بود؟
همچنین انتظار می رود که بخشی از این حملات به تاسیسات حیاتی و راهبردی دو طرف چه در حوزه نظامی و چه در حوزه های عمومی و اجتماعی رخ دهد. اما با توجه به حساسیت های دو طرف و مراقبت های انجام شده در حوزه های نظامی و تاسیساتی چون پالایشگاه ها در ایران و یا نیروگاه های هسته ای در اسرائیل، توقع می رود حملات به مراکزی کم اهمیت دارتر اما موثر بر زندگی روزمره جامعه طرفین رخ دهد.
لذا باید توجه داشت که سیستم های بانکی، حمل و نقل بنادر و دریایی، تاسیسات خدمات اینترنتی و منابع اطلاعاتی اقتصادی سازمان های دولتی را میتوان جزو نقاط اصلی حملات احتمالی سایبری رژیم صهیونیستی در سال پیش رو دانست.
جمع بندی
انتظار می رود ضمن هوشمندی مسئولین جمهوری اسلامی ایران، سیاست گذاری های هدفمند و هوشمندانه در خصوص اینترنت و فضای سایبری کشور با یکپارچگی عملکرد تمام نهادها و قوای سه گانه اتخاذ شود؛ مسئله ای که خلا آن کاملا در کشور و پدافند غیرعامل حس می شود.منبع:
https://fa.shafaqna.com/news/473774/
BY GIL BARAM, KEVJN LIM, Israel and Iran Just Showed Us the Future of Cyberwar With Their Unusual Attacks, foreignpolicy, JUNE 5, 2020:
https://foreignpolicy.com/2020/06/05/israel-and-iran-just-showed-us-the-future-of-cyberwar-with-their-unusual-attacks/
https://foreignpolicy.com/2020/06/05/israel-and-iran-just-showed-us-the-future-of-cyberwar-with-their-unusual-attacks/
Israel National Cyber Directorate:
https://www.gov.il/en/departments/israel_national_cyber_directorate
https://www.gov.il/en/departments/israel_national_cyber_directorate
BY GIL BARAM, KEVJN LIM, Israel and Iran Just Showed Us the Future of Cyberwar With Their Unusual Attacks, foreignpolicy, JUNE 5, 2020:
https://foreignpolicy.com/2020/06/05/israel-and-iran-just-showed-us-the-future-of-cyberwar-with-their-unusual-attacks/
https://foreignpolicy.com/2020/06/05/israel-and-iran-just-showed-us-the-future-of-cyberwar-with-their-unusual-attacks/
اخبار مرتبط
تازه های اخبار
ارسال نظر
در ارسال نظر شما خطایی رخ داده است
کاربر گرامی، ضمن تشکر از شما نظر شما با موفقیت ثبت گردید. و پس از تائید در فهرست نظرات نمایش داده می شود
نام :
ایمیل :
نظرات کاربران
{{Fullname}} {{Creationdate}}
{{Body}}